genieten-in-noordwijk

Klaar voor jouw vakantie...

Noordwijk Binnen


Ontdek Noordwijk Binnen!

Noordwijk bezit een schat aan historie. Maar liefst 100 rijksmonumenten tonen acht eeuwen Noordwijkse geschiedenis. Een enorme variatie van de robuuste kerktoren uit de dertiende eeuw tot de bollenschuren uit het begin van de twintigste eeuw.


Ervaar de Middeleeuwen

De geschiedenis van Noordwijk start met de landing van Jeroen in de negende eeuw. Hij probeerde de bevolking te kerstenen, maar moest zijn geloof van de Noormannen afzweren. Hij weigerde dit en werd onthoofd. In 1429 werd Noordwijk tot bedevaartplaats verheven door de bisschop van Utrecht. Dit betekende een enorme bloeiperiode voor Noordwijk. De imposante Oude Jeroenskerk en R.K. Sint Jeroenskerk getuigen hiervan.

Noordwijk heeft de oudste en nog volledig functionerende schutterij van Nederland. De oprichtingsacte uit 1477 ligt in de kluis, maar inmiddels blijkt het Sint Jorisgilde nog zeker 100 jaar ouder te zijn. Reeds vele eeuwen spannen de broeders van het gilde iedere vrijdagavond hun bogen op de schuttersweide. Het doel is de Gaay met de eieren op de 26 meter hoge paal. Na de wedstrijd worden de voetbogen en pijlen weer opgeborgen in de historische wapenkamer, het doelengebouw.


Pas op voor de pijlen!

Iedere vrijdagavond in de zomer wordt 'met scherp' geschoten aan de Offemweg! Het is mogelijk dit te bekijken. Tijdens het zilverschieten op de zaterdag rond de langste dag is alles en iedereen in vol ornaat. De Nachtwacht van Rembrandt komt in Noordwijk tot leven.


Beleef de Gouden Eeuw

De Gouden Eeuw is in Noordwijk op veel plaatsen zichtbaar. In de zeventiende eeuw werd op tientallen plaatsen in het dorp touw geslagen voor de vloot van de VOC en plaatselijke vissersschepen. De laatste touwslagerij verdween uit de Douzastraat in de twintigste eeuw. De toegangspoort naar het bedrijf herinnert hier nog aan. Daarnaast bouwden rijke kooplieden en bestuurders hun woningen langs de Voorstraat.

De Gouden Eeuw liet nog meer sporen achter in de kerk. Zo hangt in de toren een kerkklok uit 1672 van de gebroeders Hemony uit Amsterdam. Zij goten in die tijd de beste en duurste klokken ter wereld. In veel beroemde kerken hangen hun klokken, zoals in de Westerkerk in Amsterdam.

Verdronken klok

Bijna was de beroemde Hemony-klok verdwenen in de ovens van de bezetter om te worden omgesmolten tot oorlogstuig. Benieuwd naar het bizarre verhaal hoe deze klok de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd? Beklim dan de toren op zaterdagmiddag (april t/m oktober) onder leiding van een van de gidsen. Zij vertellen dit en nog veel meer wetenswaardigs tijdens de spannende tocht met uitzicht tot Amsterdam en Rotterdam.


Zelf ontdekken

In ieder jaargetijde is het goed toeven in de Oude Dorpskern. Bij zomerse hitte wandel je heerlijk in de schaduw van de honderden monumentale Lindenbomen. Tijdens najaarsstormen ervaar je de beschutting van de vele monumentale gebouwen. In de winter brengt de sneeuw de Voorstraat en het Lindenplein in een fotogenieke Anton Piecksfeer.

Ontdek zelf het unieke gotische stenen huis uit de Middeleeuwen. In steden als Amsterdam en Leiden zoekt men tevergeefs naar zo’n zeldzaam oud huis. Maar ook de trapgeveltjes uit de Hollandse Gouden Eeuw en de statige 18e eeuwse patriciërs woningen in rijke Lodewijkstijlen doen een beetje stads aan. En vergeet de dorpspompen niet, zij herinneren aan de tijd dat er nog geen waterleiding was. In Noordwijk hebben alle drie de pompen de eeuwen van vernieuwing overleefd.


Naar Binnen

Natuurlijk maken al deze historische panden je nieuwsgierig om eens binnen een kijkje te nemen. Respecteer de privacy van de bewoners, er bestaan vele mogelijkheden om dit eens te doen. Zoals tijdens de Markt onder de Linden, Muziek in Jeroen, Verborgen Klanken, Schrijvers Binnen enz. Hou onze evenementenkalender in de gaten voor actuele informatie.

Evenementen in Noordwijk Bekijk de kalender »
genieten-in-noordwijk

Kom genieten aan de kust in Noordwijk
vele attracties en boeiende steden in de buurt!

Bij Noordwijk Vakanties bent u aan het goede adres voor het boeken van een bungalow vakantie in Noordwijk. Wij verhuren verschillende accommodaties op diverse parken.

Deze parken liggen allemaal ten noorden van Noordwijk op ongeveer 2 kilometer van de bebouwde kom. De woningen hebben het comfort van de moderne tijd.

Lange stranden, duinen, bossen en bollenvelden in het achterland liggen op loopafstand. In de directe omgeving kunt u wandelen, fietsen, paardrijden, bowlen, golfen, zeilen en nog veel meer strandactiviteiten.

Bekijk alle vakantiehuizen lees verder »